single

Co jeść w ciąży? Dowiedz się co jest dobre dla Ciebie i dziecka

Pierwsze 1000 dni życia to trzyletni okres życia płodu i dziecka, obejmujący dziewięć miesięcy ciąży i pierwsze dwa lata życia dziecka. Jedzenie dla dziecka w ciągu pierwszych 1000 dni jego życia jest niezwykle ważne ze względu na jego wpływ na wzrost i rozwój dziecka, prawidłowy rozwój jego mózgu, układu odpornościowego oraz sprawności funkcjonalnej organizmu. Wiadomo również, że jedzenie we wczesnym okresie życia wpływa na spożycie pokarmu, priorytety i nawyki żywieniowe oraz zdrowie człowieka w późniejszym okresie życia - w wieku dorosłym i w wieku dorosłym. Zdrowa dieta to podstawa zdrowego i zrównoważonego życia, zapobiegania chorobom i poprawy jakości życia przez całe życie.

Odżywianie w ciąży

Odżywianie jest szczególnie ważne w okresie ciąży. Ciało przygotowuje się do rozwoju płodu i karmienia. Rozwijają się tkanki macicy i łożyska oraz zwiększa się ukrwienie. Normalny przyrost masy ciała sprzyja zdrowiu kobiet i dzieci oraz zmniejsza ryzyko powikłań. Dlatego ważna jest tu odpowiednia dieta, taka jaką możemy znaleźć na przykład na Cateromarket.pl. Z najnowszych badań wynika, że dieta kobiety w ciąży, jej przyrost masy ciała i nawyki żywieniowe mogą wpływać na rozwój poznawczy zarodka, skłonność do otyłości w ciągu życia, choroby układu krążenia itp. Kobieta w ciąży powinna powiadomić personel medyczny o swoim stanie zdrowia i nawykach żywieniowych, takich jak wegetarianizm lub weganizm, alergie pokarmowe, problemy trawienne lub specjalne diety. Należy podkreślić, że poniższe wskazówki żywieniowe w ciąży przeznaczone są dla zdrowych kobiet w ciąży. Kobiety o specjalnych potrzebach żywieniowych, np. chore na cukrzycę, powinny skonsultować się z lekarzem i dietetykiem.

Ogólne zasady dotyczące żywności

Eksperci zalecają w okresie ciąży spożywanie posiłków zgodnie z zasadami diety śródziemnomorskiej. Dieta śródziemnomorska znana jest ze swoich zdrowych właściwości i korzyści w prowadzeniu zdrowego stylu życia i zapobieganiu chorobom. Bardzo ważna jest prawidłowa waga przed ciążą i przyrost masy ciała w pożądanym zakresie zwiększają szanse na pomyślny wynik ciąży. Ten przyrost masy ciała zmniejsza ryzyko wystąpienia nadciśnienia tętniczego w czasie ciąży, cukrzycy ciążowej, konieczności cięcia cesarskiego i przedwczesnego porodu, a także ma korzystny wpływ na zdrowie płodu, zarówno w krótkim, jak i długim okresie. Zalecane wskaźniki przyrostu masy ciała podczas ciąży są ustalane na podstawie wskaźnika BMI kobiety przed ciążą.

Regularne posiłki

Zalecane są regularne posiłki w ciągu dnia (główne i pośrednie). Zaleca się łączenie różnych rodzajów potraw z każdym posiłkiem. Kobiety w ciąży często cierpią na zgagę i nudności. Spożywanie szerokiej gamy produktów spożywczych, częste spożywanie niewielkich ilości i dokładne przeżuwanie pokarmu, niezależnie od dolegliwości, w większości przypadków łagodzi objawy. Częściowe oddzielenie jedzenia i picia, jedzenie suchych pokarmów, takich jak niskotłuszczowe krakersy, oraz unikanie napojów gazowanych i smażonych tłuszczów również może złagodzić stan. Ustalanie właściwej ilości pożywienia Ilość pożywienia, jaką potrzebuje kobieta w ciąży, zależy od jej wieku, aktywności fizycznej, wzrostu, wagi i stanu zdrowia. Zaleca się skonsultowanie się z dietetykiem w celu ustalenia odpowiedniej ilości pokarmu dostosowanej do indywidualnych potrzeb.

warzywa i owoce

Ważne składniki odżywcze podczas ciąży

Pij dużo płynów w czasie ciąży (zalecane 2 litry dziennie). Zalecanym napojem jest woda. Zaleca się pić wodę zarówno podczas posiłków, jak i po posiłkach. Zalecana ilość wody jest różna w zależności od kobiety i zależy od stopnia aktywności fizycznej. Jasny kolor moczu jest dobrym wskaźnikiem odpowiedniego spożycia płynów. Woda zapobiega odwodnieniu i zmniejsza ryzyko uszkodzenia płodu i przedwczesnych skurczów.

Zaleca się spożywanie pokarmów bogatych w błonnik z każdym posiłkiem. Błonnik znajduje się w produktach pełnoziarnistych (takich jak płatki owsiane i pieczywo pełnoziarniste), roślinach strączkowych, owocach i warzywach. W czasie ciąży niektóre kobiety cierpią na zaparcia. Zwiększenie spożycia pokarmów bogatych w błonnik odżywczy (w połączeniu z odpowiednim spożyciem płynów) może pomóc usprawnić przewód pokarmowy i pomóc w zapobieganiu chorobom przewlekłym.

Pokarmy bogate w wapń

Wapń jest niezbędny dla kobiety w ciąży i rozwijającego się płodu. Wapń jest ważny dla budowy kości, dla funkcjonowania układu krążenia i mięśni oraz dla wzrostu i ochrony zdrowych zębów. Dlatego w czasie ciąży zapotrzebowanie organizmu na wapń wzrasta. Głównymi źródłami wapnia są mleko i produkty mleczne, konserwy rybne (sardynki) z kośćmi, napoje i produkty sojowe (wzbogacone wapniem). Dodatkowe źródła wapnia: sezamowe tahini, migdały, kapusta, kalafior itp.