single

Co to jest pierzga pszczela? Jak ją stosować?

Każdy człowiek w jakimś momencie swojego życia miał przyjemność skosztować miodu pszczelego. Stosuje się go jako domowy środek na wzmocnienie odporności w okresie zimowym i jesiennym, a także jako składnik herbat i innych mieszanek. Od czasu do czasu słyszymy o preparatach z pyłku pszczelego, ale obnóże jest bardziej tajemnicze. Czym właściwie jest pierzga pszczela? Jakie ma właściwości zdrowotne? Jak można ją wykorzystać?

Co to jest pierzga pszczela?

Pierzga pszczela jest głównym pożywieniem, które pszczoły produkują w swoich ulach. Jest ono wytwarzane z mieszaniny pyłku, który zbierają pszczoły robotnice, śliny i miodu (kalafonii). Powstałe w ten sposób grudki pyłku są następnie przenoszone przez pszczoły do ula. Następnie pakuje się je w plastry i poddaje fermentacji w obecności bakterii kwasu mlekowego. Pierzga jest pobierana przez pszczelarzy bezpośrednio z ula. Pasieka produkuje mniejsze ilości tej cząsteczki niż pyłku, co sprawia, że jest ona droższym towarem.

Jak smakuje i wygląda pierzga pszczela?

Pierzga to ciemnobrązowa bryła o nieregularnym kształcie. Nie jest tak kulista i ma twardszą konsystencję niż pyłek. Ma gorzki smak, który często określany jest jako żywiczny i kwaskowaty. Można go zamaskować poprzez zastosowanie miodu w pierzdze.

Skład pierzgi pszczelej

Pierzga pszczela jest często uważana za jeden z najbardziej wartościowych produktów spożywczych. Jest bogata w podstawowe składniki odżywcze, w tym węglowodany, tłuszcze, białka i witaminy, a także składniki mineralne.

Skład pierzgi i pyłku kwiatowego jest nieco inny. Wynika to z fermentacji, która zachodzi podczas procesu produkcji pierzgi. Białka pyłku są wówczas rozbijane na aminokwasy, które są lepiej przyswajalne przez nasz organizm. Mulcz jest również bogatszy w cukry, kwas mlekowy i inne składniki odżywcze. Kołdra jest również bogatsza w cukry i kwas mlekowy.

Pszczoły wzbogacają ją swoją śliną, enzymami trawiennymi i miodem. Zawiera on niezbędne aminokwasy. Są to te, które musimy przyjmować z pożywieniem, gdyż nasz organizm nie potrafi ich wytworzyć. Ponieważ są one niezbędne dla utrzymania zdrowia skóry, włosów i paznokci, siarka jest szczególnie ważna. W pierzu znajdują się zarówno tłuszcze nasycone, jak i nienasycone. NNKT to akronim oznaczający niezbędny nienasycony kwas tłuszczowy - gamma, linolenowy lub arachidonowy - jak również niewielką ilość fitosteroli. Zawiera również kwasy nukleinowe i węglowodany.

Podobnie jak pyłek kwiatowy, pierzga pszczela jest bogata w witaminy A i E, które są również niezbędne dla naszej skóry i włosów. W pierzdze pszczelej występuje również witamina C oraz większość witamin z grupy B - pantotenowa, foliowa, biotyna, witaminy. B1, B2, B3. Możemy również zaliczyć do nich podstawowe minerały, takie jak magnez, wapń, sód i potas. Pierwiastki śladowe to miedź, cynk selen, krzem i chrom.

Więcej o pierzdze pszczelej przeczytasz na stronie http://sklepmiodek.pl/

Pierzga pszczela

Zastosowanie i właściwości pierzgi pszczelej

Ule pszczele są doskonałym sposobem na odżywienie i wzmocnienie organizmu ze względu na wysoką zawartość składników odżywczych. Jest to naturalny środek leczniczy dla skóry, włosów i paznokci, rekonwalescentów, osób mających problemy z apetytem oraz dla osób aktywnych fizycznie.

Te działania można przypisać tylko i wyłącznie wysokiej zawartości związków odżywczych w pierzu. Ważne jest, aby trzymać się z dala od wszelkich piór, które mają właściwości immunostymulujące lub antyrakowe. Produkt ten nie może zastąpić leków na żadną chorobę. Ważne jest, aby pamiętać, że żadna terapia nie zastąpi zdrowej diety lub właściwej podaży wszystkich związków.

Jak stosować pierzgę pszczelą?

Podobnie jak pyłek kwiatowy, najlepiej stosować ją zmieloną (np. Najlepiej zmielić ją w młynku do kawy lub namoczyć w wodzie, aby napęczniała. Zwiększy to jego biodostępność.
W jaki sposób można włączyć ją do codziennej diety? Można go dodawać do wody, napojów, jogurtów, potraw śniadaniowych lub przyjmować na łyżeczkę (sam lub w połączeniu z miodem). Można też kupić gotowe produkty miodowe, np. miód i mieszanki miodowe.

Nie ma określonej ilości kreta, którą należy spożywać. Zaleca się jednak łyżeczkę dziennie dla dorosłych i pół łyżeczki dla dzieci. Z naturalnych produktów należy korzystać z umiarem. Należy kierować się zdrowym rozsądkiem. Kretów, podobnie jak pyłków kwiatowych, nie należy stosować nieprzerwanie dłużej niż dwa tygodnie.

Na co należy zwrócić uwagę przy stosowaniu pierzgi pszczelej?

Produkty pszczele można dodawać do diety powoli, aby zmniejszyć ryzyko wystąpienia reakcji alergicznych. Małe dzieci nie powinny spożywać musztardy. Zacznij od małej ilości dla dzieci w wieku 3-4 lat. Stopniowo zwiększaj ilość i uważaj, aby zachować odstępy.